Op de levendige markt zingt de inspiratie rond

Op de inspiratiemarkt ontmoeten mensen elkaar. Ze halen inspirerende voorbeelden op en gaan met elkaar in gesprek. Wij maken een rondje langs de velden.

Lichaamstaal

“Ik ben veel meer van de lichaamstaal dan van het gesproken woord”, vangen we op in een gesprek tussen Jolanda van Dijk en Judith de Meester. Jolanda is adviseur organisatieontwikkeling bij PGOsupport, Judith is bestuurslid van de Patiëntenvereniging voor Neuromodulatie (PVVN). “Ik herken aan iemands houding wat hij vindt.” 

De aanleiding voor het gesprek is het grote sandwichbord waarmee Jolanda vandaag rondloopt. Daarop staan negen gezichten met evenzoveel emoties — Jolanda tekende ze zelf. Jolanda wil mensen aanmoedigen vaker hun innerlijke gezicht te laten zien. Zo kun je patronen doorbreken en interactie verbeteren. Judith is het daar mee eens: “Er is hierover nog te weinig bekend, terwijl bewust bezig zijn met je houding een gesprek vooruit kan helpen. Juist bij moeilijke onderwerpen.” Ze nodigt Jolanda uit om een training te komen geven aan de vrijwilligers van de PVVN. Die stemt enthousiast in. 

Lees meer:

PGOsupport congres - inspiratiemarkt

Je rol goed innemen

In de zaal met de regionale meetups luisteren zo’n tien bezoekers naar het verhaal van Ruud Fiere van Cliëntenbelang Amsterdam. Hij moedigt de aanwezigen aan om het rapport Burgers in de Boardroom te lezen. “Dat gaat over: hoe organiseer je zorg met ervaringsdeskundigen? Dit rapport helpt je bij het goed innemen van die rol.” 

Ruud geeft een aantal voorbeelden van participatieprojecten van Cliëntenbelang Amsterdam. Zo werkte er op Strandeiland in Amsterdam een groep vrijwilligers aan een zorg- en woonvisie voor de nieuwe wijk. En in Hoorn is er met hulp van Cliëntenbelang een stichting gestart voor kwetsbare jongeren. “Die stichting adviseert nu gemeentes en instellingen en neemt daarin het perspectief van die jongeren mee.” 

In de groep ontstaat een mooi gesprek over jongerenparticipatie. De conclusie: het is tegelijkertijd moeilijk én ontzettend belangrijk om het perspectief van jongeren mee te nemen. 

PGOsupport congres

Flirten met impact

Nienke Oosting heeft vandaag een roze bril op. De adviseur impact en bereik van PGOsupport loopt rond met een bak lichtgevende hartjes. Met de aanwezigen flirt ze met impact. Zo ook met Anja Gerritsen van de Vasculitis Stichting. “De subsidies gaan veranderen en we moeten impact en bereik gaan meten. Daar bereiden we ons nu op voor, dus ik heb Nienke gevraagd hier eens bij ons over te komen praten.”

Impact is bij veel organisaties een actueel onderwerp, zo merkt Nienke in de vele gesprekken die ze vandaag voert. “Veel mensen vragen net als Anja hoe ze die impact goed kunnen meten. Dat is een goed teken, want dat betekent dat ze er al mee bezig zijn. De eerste stap bij het meten van impact is dat je goed in kaart brengt wat de behoeften van je achterban zijn. Vanuit daar kun je dan verder werken.” 

Lees meer: 

PGOsupport congres - Nienke Oosting

Fondsenwervers in de lift

In de hal kunnen fondsenwervers advies vragen en inspiratie opdoen. Ze kunnen hun pitch oefenen in de lift – jaja, een échte elevator pitch – en vragen stellen.

Winona Verlinden, adviseur fondsenwerving, heeft net naar een pitch van iemand geluisterd die een documentaire wilde maken. “Ons belangrijkste advies is altijd: hoe concreter hoe beter. Maak heel goed duidelijk wat je precies wil vertellen, waarom je iets wil doen en vooral: voor wie.” En, adviseert ze, kijk voor financiering vooral ook verder dan alleen de fondsen. Verenigingen zien crowdfunding, telemarketing en nalatenschappen vaak nog over het hoofd.” 

Informatie en tips: 

PGOsupport congres

Leren van anderen

We kijken ook even bij de inspiratieposters. Gemma Bierman van Spierziekten Nederland sprak met veel mensen over MyoCafé, het succesvolle online platform van haar vereniging. Zij kreeg vooral de vraag waarom ze niet kozen voor de reguliere social media. “Dat was een heel bewuste keuze”, vertelt ze. “Vanuit veiligheids- en privacyoverwegingen wilden we niet op Facebook of zoiets. En we merken dat het kan. Dankzij actieve moderatoren houden we ons platform levendig.” 

De Patiëntenvereniging Hoofd-Hals heeft een poster over hoe je je aandoening goed op de kaart zet. Petra Verdouw van de vereniging sprak er veel verschillende mensen over. “Ons belangrijkste advies is: doe mee vanuit je kracht. Vergeet niet dat jij echt iets te bieden hebt aan een arts of andere organisatie.” 

 

Nuttige informatie en handige tips: 

Interessante cursussen:

PGOsupport congres

Stappen zetten

Vanaf centrale hal naar de theaterzaal lopen de bezoekers over 14 stickers op de grond. Op elke sticker staat een stelling. Op hoeveel stellingen wordt de stelling met een 'ja’ beantwoord? Het display bij de zaal geeft de score aan.

PGOsupport congres