Stappen zetten naar de toekomst

Stappen zetten naar de toekomst, door elkaar te inspireren. Dat is wat wij als PGOsupport met ons congres wilden bereiken. En volgens ons is dat gelukt.

Dit jaar kozen we bewust voor een hele nieuwe invulling van het congres. We combineerden het goede van online met – gelukkig kan het weer – het mooie van elkaar fysiek ontmoeten. Vooraf waren er vier online inspiratiesessies en op 30 september hadden we een fysiek congres. 

Ervaringen delen stond centraal bij al die ontmoetingen. Er is al veel gedaan en geprobeerd, doe daar je voordeel mee. Leer ervan. Word beter. En speel in op actuele ontwikkelingen en thema’s. 

Ik ben blij dat we een podium konden geven aan alle onderdelen van patiënten- en cliëntenvertegenwoordiging. Online voerden we al mooie gesprekken en op 30 september borduurden we daarop voort. Daarbij stonden niet onze verschillen, maar onze overeenkomsten centraal. Onze gedeelde vragen, uitdagingen én successen. 

Dat gebeurde bijvoorbeeld aan de stamtafel, waar ik gespreksleider was. Ik zag dat er veel meer overeenkomsten zijn tussen patiënten- en cliëntenvertegenwoordiging in de zorg, het sociaal domein of de GGZ dan we misschien denken. Zolang je maar het perspectief neemt van een krachtige patiënten- en cliëntenorganisatie.

De bevlogen sprekers zetten in Bussum de actuele ontwikkelingen op een rij. En op de inspirerende markt bespraken we handvaten en beantwoordden we vragen. Op het congres ontstonden ook zinvolle gesprekken tussen organisaties onderling. En ook dat, of misschien wel juist dat, is enorm waardevol. Veel organisaties hebben dezelfde uitdagingen. En het unieke aan deze dag was en blijft dat we die onderwerpen verkenden over de grenzen van onze eigen aandoening heen.‘

We vroegen op 30 september bij de uitgang: heeft u iets opgestoken en heeft u ook iemand anders kunnen helpen? Ja, horen we overal om ons heen. Wij kijken dus met een goed gevoel terug op ons congres.

In dit magazine staan veel van onze gedeelde vragen en uitdagingen op een rij. Laat je nogmaals inspireren en leer ervan. En blijf ondertussen vooral ook ervaringen delen en vragen stellen om zo ons netwerk duurzaam te versterken. 

Dries Hettinga